Voor de mensen die de economische ontwikkelingen op de voet volgen is het op zich geen verassing dat er de komende tijd hogere inflatie zal gaan plaatsvinden. Door het monetaire beleid van alle centrale banken wereldwijd, is het haast onmogelijk dat er geen inflatie zou gaan komen.
Door de globale pandemie hebben de centrale banken namelijk een overvloed aan nieuwe valuta gecreëerd. Dit alles om de economische effecten van de pandemie te verzachten. Bedrijven kregen bijvoorbeeld steun om de salarissen van werknemers te kunnen blijven betalen. Maar er werden ook directe betalingen aan consumenten gedaan in de vorm van ‘stimulus checks’.
Meer geld in het systeem dat ergens heen moet
Alhoewel het natuurlijk prettig voor de bedrijven de medewerkers is dat banen behouden blijven, is er na de pandemie wel een stuk meer geld in het systeem. Dat geld moet ergens heen. Zolang er nog bepaalde delen van de economie dicht zijn, zal de inflatie (prijsverhogingen) waarschijnlijk nog wel meevallen. Maar het ziet er toch naar uit dat we straks weer van alles kunnen gaan doen. Horeca kan weer open, men kan weer reizen en ook weer zonder afspraak naar de winkels. Al dat geld dat rond klotst in het systeem zal ergens naartoe moeten. De kans is groot dat we een grote prijsinflatie gaan zien in consumenten goederen.
Goudprijs eindelijk omhoog
Mensen die geloven in goud roepen al langer dat de goudprijs zwaar ondergewaardeerd is. Toch bleef de stijging van de goudprijs vandaag uit. Nu het inflatiespook weer om de hoek komt kijken lijkt de goudprijs (zoals traditioneel het geval is) eindelijk weer op te leven. Beleggers zoeken hun toevlucht in goud omdat het historisch gezien een inflatie hedge is. Met andere woorden; goud blijft altijd zijn koopkracht behouden, zeker in tijden van inflatie.