Het leven is in een korte tijd erg veranderd. Veel bedrijven zijn dicht, mensen werken vanuit huis en ook gaat het op de financiële markten niet zo heel erg goed. Door de stop op de wereldeconomie zagen we de beurzen in korte tijd kelderen. Inmiddels kruipen de beurzen weer wat op, maar dit heeft vooral te maken met de verruiming van het monetaire beleid van de centrale banken.
Goud als een veilige haven
Goud is natuurlijk een edelmetaal dat veel mensen in hun bezit hebben. Meestal is dit in de vorm van een sieraad. Ben je getrouwd? Dan is de kans groot dat je trouwring van goud is gemaakt. Of je hebt misschien wel een gouden ketting of armbandje dat je als sieraad gebruikt. Gouden horloges kunnen natuurlijk ook, alhoewel je deze in Nederland niet heel veel ziet. We blijven toch een beetje een ingetogen volkje.
Goud kan naast een edelmetaal voor sieraden natuurlijk ook gebruikt worden als belegging. Tot en met 1971 hadden we een zogenaamde gouden standaard, of gold standard in het Engels. Al het geld in omloop was gekoppeld aan goud. Amerikanen konden hun goud altijd weer omwisselen voor goud. Het heeft dus lang een belangrijke rol gespeeld in het financiële systeem.
Je kunt ‘papieren goud’ kopen op de beurs. Dat zijn in feite verhandelbare contracten op de beurzen die de prijs van goud volgen. Dit is een manier om exposure te hebben tot de goudprijs. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om fysiek goud te kopen, bijvoorbeeld in de vorm van goudbaren. Wil je overigens je goud verkopen, dan kun je daarvoor naar de Goudwaag, meer over de Goudwaag lees je hier.
De inflatie van goud
Op de televisie heb je vast wel eens gekeken naar een show over het mijnen van goud. Op diverse zenders worden dergelijke programma’s uitgezonden. Daarin zie je dat er best wel wat voor nodig is om goud uit de grond te halen. Flinke investeringen en veel manuren moeten er geïnvesteerd worden om een paar gram goud uit de grond te kunnen halen. Het aantal gram aan nieuw goud dat er op de markt komt is dus beperkt.
Vergelijken we dit met valuta zoals Dollars of Euro’s dan is er maar weinig voor nodig om er meer van te creëren. Centrale banken zetten de geldpers aan en kunnen ongelimiteerd geld creëren. In onzekere tijden zie je vaak dat mensen hun toevlucht zoeken in goud. Het is interessant om te volgen wat er met de prijs van goud gaat gebeuren als er meer vraag naar komt en er tegelijkertijd meer geld (valuta) in omloop is. We blijven dit zeker op de voet volgen!